Battodo

A battodo a szamurájkardal való vágás útja, mely során a gyakorló és az eszköz egy egységet képez, mely összhang létrehozza a tökéletes vágást. Mindezt évekig tartó odaadó tanulással lehet csak elsajátítani.

A japán kardot áthatja a történelem és a titokzatosság. Hónapokig tartó mestermunka eredményeképpen készül el a fegyver.

Az önfegyelem, a hűség és a mélyebb tapasztalás iránti odaadás segítségével, melyek az Út (do) legfontosabb előfeltételei, az ember megtanulhatja megismerni és irányítani önmagát.

katana
katana
2013 Veresegyház BUDO Gála, sensei P. Gazdag Anett 3. dan és Gyurik László 1. dan battodo
2013 Veresegyház BUDO Gála, sensei P. Gazdag Anett 3. dan és Gyurik László 1. dan battodo
2004 Longeville sur Mer Franciaország, sensei Márton Imre és P. Gazdag Anett
2004 Longeville sur Mer Franciaország, sensei Márton Imre és P. Gazdag Anett
2004 Longeville sur Mer, sensei Márton Imre 5. dan battodo
2004 Longeville sur Mer, sensei Márton Imre 5. dan battodo
A Battodo elve és célja


A Battodo a katanával, egy igazi japán karddal végrehajtott vágás komplex művészete.

Ez egy nagy technikai tudást igénylő összetett tudomány, mely komoly filozófiai tartalommal bír és hagyományokon alapszik, egész a közelmúltig csak azok számára volt elérhető, akik a Katana vagy a Wakizashi-rövid kard-használatában megfelelő szinttel rendelkeznek.

Ezentúl a "Kihon du France Tenshin Ryu Battodo" kódrendszerének köszönhetően a gyakorlás mindenki számára lehetséges, még a fiatalkorúak számára is. Viszont biztonsági okokból az éles karddal való vágás nem engedélyezett a gyermekek számára!

A gyakorlás fakarddal végzett páros gyakorlatokból áll - Kata vagy Kata Geiko - majd egyedül, vagy párosan végrehajtott valódi vágásokból térdelésben vagy Seiza- ban, törökülésben vagy Taté Hiza-ban, majd állásban Tachi Waza-ban. A vágásokat végre lehet hajtani helyben vagy lépésekkel, egy vagy két karddal, általában egy naggyal és egy kicsivel.

A Battodo arra is szolgál, hogy a technikák vágás közben tesztelhetők legyenek a hagyományos rögzített anyagokon : szalmaköteg, bambusz, feltekert japán tatamit borító szőnyeg, vagy maga a tatami. A battodo során a vágások minőségére koncentrálunk és nem a elvágott darabok méretére!

Végül a gyakorlás elengedheteten része a jó minőségő, megfelelően karban tartott, tökéletes élű saját kard.

© 2006 Ki Művészetek Egyesülete, 2112 Veresegyház, Paskom u. 21..
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el